07 d’octubre 2007

Curiositats!!

Sóc biblioerasmus una nova col·laboradora d’aquest blog. A partir d'avui participaré el blog del divendres, espero contribuir de la millor manera possible. Gràcies a tots aquells i aquelles que visiteu amb freqüència el blog.

Problemes d’espai a la biblioteca? Us falten carros perquè els usuaris deixin els llibres? Esteu preparant una exposició i la voleu fer amb cara i ulls per tot allò que un dia se’ns va explicar a l’assignatura de Preservació i Conservació i que ara no recordem si la pròpia facultat va aplicar en l’exposició dels 90 anys... no us perdeu les idees que s’expliquen a continuació, tan originals com inversemblants... (ara pensareu que no n’hi deu haver per tant...! )
A continuació us exposem algunes possibles respostes a aquests problemes habituals i sovint complicats de solucionar. Si us heu trobat amb algun d’aquests problemes o d’altres no dubteu a fer-nos arribar les vostres experiències.


L’entrada de la biblioteca té un caire desengelat... i voleu canviar la imatge... feu una “obra d’art” amb la participació dels usuaris... que portin llibres i acabeu fent entre tots una entrada amb consonància amb el vostre centre... podeu anar més enllà i utilitzar el “material no-llibre” (títol d’una optativa que cada any molta gent no pot fer perquè s’omple amb un plis-plas).
En aquest cas només es van utilitzar llibres, aproximadament uns 8.000.




Us heu fixat com s’exposen els llibres? Sovint sense massa miraments ja sigui per manca de recursos materials i/o econòmics o simplement perquè desconeixem com fer-ho. Hi ha diferents maneres de fabricar el bressol, la primera segurament és més casolana (com es pot veure a la foto), i l’altre com podeu veure aquest enllaç http://www.artesdellibro.com/2007/02/fabricacion_de_una_cuna_para_p.php tot i que és per perforar quaderns és pot aplicar, canviant les mides (en funció del llibre) perquè serveixi de suport i no es malmeti el llibre.




En aquest cas la foto parla per si sola... aquell carro típic que trobem a gran part dels supermercats doncs... també es pot trobar a la biblioteca...





Un altre aspecte que no sempre és possible, per les característiques arquitectòniques, i que també, altre cop ens remetem a l’assignatura de Preservació i Conservació, amb la importància que a les biblioteques l’entrada i la sortida estiguin diferenciades i no en el mateix camí. L’entrada i la sortida, estan correctament senyalitzades, però es tal el control, que per accedir a la biblioteca et demanen que deixis el carnet, principalment ho fan, segons van explicar-me, perquè quant tanquen la biblioteca s’asseguren d’aquesta manera que no s’hi queda ningú “a passar-hi la nit”.


Per acabar, comentar el que s’està implantant en algunes biblioteques catalanes, (ja tocava parlar de les de casa..., ja que els anteriors casos els hem trobat fora del territori català...), sovint quan decideixes emportar-te un llibre t’has d’esperar ja que hi ha cua -(segons a quina hora, semblen les del supermercat, mantenint les distàncies)-, doncs bé, per tal que l’usuari no s’hagi d’esperar tant, s’han inventat unes màquines en que pots realitzar tu mateix el préstec tot i que sinó ho tinc mal entès no és pot utilitzar amb tots els documents... ens sap greu però no disposem de cap imatge... per mostrar aquest avenç que potser ens farà perdre llocs de treball...?!?!

3 comentaris:

elizq ha dit...

Hola
sóc visitant habitual d'aquest blog, tot i que la meva relació amb les biblioteques es la de usuària.
Em podries dir on és la preciosa columna de llibres?
I ... podria utilitzar la imatge per publicar-la en el meu blog?
Gràcies.

Nès ha dit...

Hola!!
primer de tot gràcies per la teva confiança. Pel tema foto cap problema la vaig fer a Praga, a la biblioteca municipal, en tinc algunes més, si et sembla les puc enviar el teu correu electrònic?!?!
Aquest blog està obert a tothom... i els usuaris són un pilar molt important!
Moltes gràcies!

elizq ha dit...

Gràcies.
Si t'agrairé si m'envies fotos relacionades amb els llibres, biblioteques,lectura .... el meu correu és:

elizqbookarrobagmailpuntcom

Intento publicar cada dia una imatge, en tinc bastantes però unes quantes més sempre van bé.

Si mires el meu blog la propera setmana hi hauré penjat la foto de la biblioteca Praga.
"...s’han inventat unes màquines en que pots realitzar tu mateix el préstec tot i que sinó ho tinc mal entès no és pot utilitzar amb tots els documents... ens sap greu però no disposem de cap imatge... per mostrar aquest avenç que potser ens farà perdre llocs de treball...?!?!"
A la biblioteca pública de Tarragona n'hi ha una d'aquestes màquines, si em deixen fer una foto te la enviaré, i tranquila!! si ets una bona bibliotecària la feina no la perdràs mai, n'hi ha molta per fer!

Vagi bé l'erasmus!