Si l'altre dia comentàvem la visita d'un grup de nens del casal a la biblioteca municipal, avui toca parlar de la visita que vam fer al arxiu. El grup era petitet, tal com el dia anterior (la visita a la biblioteca i a l'arxiu es va fer en dies consecutius)
Tant bon punt vam arribar, vam veure una mini-exposició que hi havia montada: La mostra de revistes lloretenques, des de la més antiga a la més moderna. Visca la premsa local! Als nens (bé, les nenes, tot eren nenes) el que els hi va fer més gràcia van ser les revistes de les seves respectives escoles i/o col·legis. Estan allà totes! I des del primer número!
La veritat és que ni jo mateixa hi havia pensat mai, i més d'un cop he volgut consultar algún número en concret. Bé! Ara ja sé on trobar-les!
Tot seguit ja vam començar la visita.
El primer que ens va ensenyar va ser la "Sala de desinfectació", la gran fase prèvia abans d'incorporar qualsevol document a dins l'arxiu. L'Arxiver ens va ensenyar unes petites trampes auto-adhesives i ens va explicar que allò era perquè els insectes s'hi enganxèssin i així saber quin tipus de fauna tenien... Va comentar què es podria donar el cas de que es trobèssin rates, i clar, això a les nenes no els hi va fer gaire gràcia, i durant força estona miràven més el terra que qualsevol altra cosa.
Tot seguit vam entrar a una sala on hi havia mapes antics. Eren cartes de navegació. Vam veure un plànol molt antic però molt ben conservat, i un altre no tant antic però molt malmès.
I desprès ja vam començar a veure el fons pròpiament dit. Està en vàries sales, totes elles amb armaris d'aquells compactes. A vegades l'arxiver obria una de les carpetes i ens ensenyava el seu contingut (cartells de festes de barri, apunts de nens dels anys 50, postals...).
Abans d'acabar l'explicació, ens van ensenyar EL DOCUMENT ESTRELLA DE L'ARXIU: el document que nombra per primer cop Lloret com a poble!!. Si no recordo malament, debia ser del any 1003 o 1004, perquè fa relativament poc que vam celebrar el mil·lenari. La veritat és que veient-lo, em vaig enrecordar de les classe de paleografia... (técniques historiogràfiques). [Mira que costava d'entendre allò!] :DI finalment ens van fer un joc de preguntes i respostes, amb powerpoint (la majoria eren imatges antigues de Lloret i adivinar on es corresponen actualment).
En la meva opinió, crec q va ser una visita molt profitosa, ja tant per haver anat a l'arxiu (que no sabien ni que era) com per haver rebut informació del poble, útil per el que s'estava treballant aquella quinzena (lloret el meu poble).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada